Het Ten Brinke Group Tournament is een internationaal voetbaltoernooi voor B-junioren U17. Het toernooi wordt jaarlijks in mei georganiseerd op Sportpark "Oberink" in Varsseveld. Het deelnemersveld bestaat uit 8 jeugdteams van nationale- en internationale topclubs. Uiteraard neemt ook het regioteam deel, hierin zijn de beste spelers uit de regio geselecteerd!


Het ontstaan van het Ten Brinke Group Tournament!
In 1997 besloot Remko ten Brinke een jeugdvoetbal toernooi voor de B-jeugd (U17) te organiseren. Zijn visie was stap voor stap te groeien naar een totaal evenement dat haar eigen positie zou verkrijgen in de Achterhoek.

De eerste jaren
Dat jaar werd begonnen met een aantal lokale clubs uit de eerste divisie, FC Enschede werd de eerste toernooikampioen. Een jaar later, in 1998, was het bezettingsveld al sterker met clubs als Groningen en FC Twente. In 1999 werd het toernooi internationaal door de deelname van CSKA Kiev uit de Ukraine en Vejle uit Denemarken. Ook Feyenoord deed in dat jaar voor het eerst mee. Vitesse won het toernooi in 1999 en in 2000. Destijds met drie internationale clubs: Coventry City, Genk en Vejle BK. Nicky Hofs van Vitesse mocht zich de beste speler van het toernooi noemen, Boy Waterman (Ajax) beste keeper.

2001 - 2008
Tot en met 2003 kwamen de winnaars uit de Nederlandse eredivisie. Ajax in 2001, daarna PSV, gevolgd door Feyenoord. In 2003 was Urby Emanuelson (Ajax) de beste speler. De technische commissie bevestigde (achteraf) gezien het talent dat toen al schitterde op het toernooi. Bayer Leverkusen werd winnaar van de 7e editie in 2004. Deze Duitse club zal ook in 2012 op het toernooi zijn. Opvallende deelnemer dat jaar was het landenteam van Japan U17.

In 2005 won Paris Saint-Germain en deed ook Leverkusen weer mee. Dat jaar was voor het eerste Deportivo Brasil aanwezig in Varsseveld, deze Braziliaanse club zorgt al jaren voor attractief voetbal op het Ten Brinke Group Tournament.

Vanaf 2006 heeft streven wij naar een toernooi met een deelnemersveld dat voor de helft internationaal is. Japanners, Turken, Litouwen, Belgen, Spanjaarden, Duitsers, Portugezen, Russen, Zuid-Afrikanen en in 2008 het Landenteam van Libië U17 waren present op het Ten Brinke Group Tournament.

Crisis
Vanwege de crisis is de organisatie in 2009 genoodzaakt terug te gaan naar acht ipv tien teams. In 2009 won PSV uit Eindhoven het toernooi en werd Christian Eriksen (Ajax) speler van het toernooi. Een jaar later in 2010 stond Eriksen met Denemarken in Zuid-Afrika op het WK, de beste speler van ons toernooi 2009! In 2010 won AJ Auxerre en trok Remko ten Brinke zich terug uit de organisatie om het toernooi door te geven aan de nieuwe generatie. Nog steeds is hij betrokken, maar niet meer in de mate waarmee hij dat al die jaren was geweest.

Duitsers en Brazilianen
Ook in 2011 werd met acht teams gevoetbald, althans dat was de bedoeling. SEFA Kameroen kon op het laatste moment helaas niet komen vanwege visumproblemen. Het toernooi werd met 7 teams gespeeld en het Franse Auxerre werd voor de tweede keer winnaar. In 2012 was Auxerre weer van de partij, maar wist niet tot de finale door te dringen. Bayer Leverkusen won het toernooi dat zich kenmerkte door topkwaliteit spelers. Minimaal 8 jeugdspelers op het toernooi kwamen uit voor hun land op het EK -17 en de vele scouts op zaterdag en zondag gaven aan dat het toernooi kwalitatief weer een stap had gemaakt!

Het Braziliaanse Desportivo won in 2013 de cup. Sterspeler Brian Gomez werd tijdens het toernooi gevolgd door de vele aanwezige scouts. Zijn clubgenoot Wellington Bueno mocht zich speler van het toernooi noemen. Jannick van Oss (PSV) was unaniem de beste keeper in de 17e editie van het toernooi.

In 2014 mocht PSV zich de terechte winnaar noemen. Zij waren ook leverancier van de beste speler van het toernooi (Joey Konings) en de beste keeper (Mike van de Meulenhof).

Het komende toernooi
De 21e editie staat voor de deur. Dit jaar zullen weer aansprekende teams met verschillende speelstijlen het toernooi glans geven. We willen gericht op continuïteit het toernooi verder leiden naar de toekomst, met verstandig financieel beleid. Verstandige groei waar mogelijk en stap voor stap professionaliseren, goed besturen met focus op kwaliteit en talent in voetbal!

Tot ziens op 9, 10 en 11 juni 2017!

 

Meer lezen:

Achterhoekse Toernooien

Onze Sponsoren

Go to top